divendres, 4 d’abril del 2008

Què és la mediació escolar?

La mediació és una tècnica per a resoldre conflictes en la qual dues parts enfrontades recorren voluntàriament a una tercera persona imparcial (mediador) per a arribar a un acord satisfactori per a totes dues parts.

A diferència d’altres tècniques com la negociació, la conciliació, l’arbitratge o el judici, la mediació presenta les següents característiques:

  • Totes dues parts guanyen. No hi ha vencedor i vençut.
  • Busquem la comprensió mútua per a conseguir un acord satisfactori per a ambues parts
  • És voluntària.
  • Són les parts les que resolen el conflicte segons acorden entre elles.
  • Existeix la figura del mediador: tercera persona imparcial que ajuda a arribar a un acord.

Què és un conflicte?

Un conflicte és una situació donada per una discordança entre interesos. És, doncs, un fet inherent a la interacció humana. La diferència d’opinions, desitjos, interesos són inevitables entre persones.

Açò no significa que “conflicte = violència, destrucció o empitjorament de relacions”. Pot transformar-se en un element positiu que permeta l’evolució i transformació de les relacions entre les parts cap a una major comprensió, respecte i fins i tot col.laboració.


La comunicació

La comunicació és la ferramenta necessària per a arribar a la base dels conflictes i trobar-hi solucions satisfactòries per a les dues parts. Cal, doncs, treballar les habilitats comunicatives per a establir una comunicació eficaç.


Tipus de conflictes i mediacions

Entre iguals:

  • Alumne-Alumne
  • Profesor-Professor
  • Mare/Pare-Mare/pare
  • Mare/Pare-Professor

Entre diferents:

  • Alumne-professor
  • Alumne-pare

El m
ediador

El mediador és la tercera persona imparcial que ajuda a arribar a un acord mitjançant l’aplicació de les habilitats i tècniques de mediació. Són professors, alumnes i pares que s’han format en aquestes tècniques, i que per a ser-ho s’hi han format. Aquelles persones interessades en fer de mediadors poden adreçar-se al Coordinador de mediació.

A més a més, és molt recomanable que el mediador siga independent i que per tant no tinga vinculació directa amb cap de les parts implicades.

Exemples de independència serien els següents:

  • Alumnes mediadors: no ser company/a de curs ni amic/amiga de cap de les parts.
  • Professors/es mediadors/es: no ser el tutor/a de cap dels alumnes relacionats (preferentment tampoc professor/a)
  • Mares i pares: no tindre relació afectiva amb cap dels alumnes implicats.

El procés de mediació


El procés de mediació consta bàsicament de les següents fases:

Premediació


És una fase prèvia a la mediació que preten crear condicions que faciliten l’accés a la mediació.

Presentació de les regles del joc


En aquesta s’informa als participans de qui som (mediadors) i com serà el procés (confidencialitat, respecte mutu i del torn de paraula, honestedat…)

Conta’m


En esta fase es demana a cada part que expose la seva versió del conflicte i exprese els seus sentiments. L’objectiu és que es desfogar-se i sentir-se escoltat.

Aclarir el problema


En esta fase cal identificar en què consisteix el conflicte i consensuar els temes més importants per a les parts.

Proposar solucions

Cal tractar cada tema i cercar possibles vies de solució.

Arribar a un acord


En esta fase cal avaluar les propostes, avantatges i dificultats de cada part i arribar-hi a un acord, el qual es reflectirà en un document. En cas de no ser possible l'acord s'intentarà derivar cap a altres vies.

2 comentaris:

lola ha dit...

La mediació es una ferramenta molt important si hi ha voluntat i compromís entre les parts per a resoldre un conflicte, la nostra tasca es conscienciar als alumnes y també als nostres companys de la importancia i la necesitat de resoldre un conflicte per mig del diàleg. Caldria, per tant, treballar en este sentit.

Santiago Fabregat ha dit...

Efectivament, la predisposició d'ambdues parts implicades és clau per a la resolució del conflicte. Precisament aquest és un dels aspectes que cal recordar-los en la fase de presentació de la mediació. Gràcies Lola pel teu comentari.